Освещаване на новопостроения храм „Свети Пантелеймон” в гр. Бяла

На 27 юли 2018 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум извърши чинопоследованието на пълното освещаване на новопостроения храм „Св. Пантелеймон” в гр. Бяла, влагайки в св. му престол частици от мощите на св. Пантелеймон и св. Теодор Тирон. На архиерея съслужиха: архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Атанасий, протосингел на българската Западноевропейска митрополия, архимандритите Симон и Йосиф от Русенска епархия, свещенослужители от Румъния, отците Георги Стоянов и Серафим Великов от гр. Бяла, протодякон Иван Петков и дякон Росен Георгиев.

На празничното богослужение присъства г-н Бойко Борисов, министър-председател на Р. България, подпомогнал довършването на храма, придружен от депутати и представители на държавната власт, както и г-н Тудор Флоря, кмет на побратимената с град Бяла Община Градинари в Румъния, допринесъл значително за градежа на храма и особено за неговата благоукраса, и г-н Димитър Славов, кмет на Обина Бяла, по чиято инициатива стана възможно това храмостроителство.

Министър-председателят подари на новоосветения храм комплект от богослужебни съсъди, обявявайки, че ще бъдат предоставени още 162 000 лева за довършването на русенския храм „Всех Святих” и подчертавайки готовността си да подпомага и занапред на инициативите на Българската православна църква, а г-н Димитър Славов предаде официално на митрополит Наум нотариален акт на храма и прилежащата му територия, собственост на Русенската митрополия.

Източник: Русенска Митрополия

Към началото